Lier, 14 januari 2024: Ter gelegenheid van de Week van de Smaak in 2024 lanceerde de stad Lier samen met Johan Hendrickx, voorzitter en bezieler van de Orde van het Liers Vlaaike, een kookwedstrijd met een duidelijke opdracht: maakt een gerecht waarin het Liers Vlaaike wordt gebruikt. Het recept van Ives Van Hol, geen onbekende hobby kok, won de wedstrijd met een bavarois met crumble van Liers Vlaaike afgewerkt met frambozencoulis.
“In 2024, een feestjaar voor het Liers Vlaaike, vierden we de Europese erkenning als Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) van het Liers Vlaaike. We hebben in 2024 elke maand iets georganiseerd ter ere van het Liers Vlaaike. Deze kookwedstrijd was een hoogtepunt. Het was prachtig om te zien hoe creatief mensen omgaan met dit stukje erfgoed”, vertelt een trotse Johan Hendrickx.
De winnaars
Na de oproep in de Peperbus reageerden veertien hobby koks met een recept. Hiervan werden door de vierkoppige jury zes recepten weerhouden. Op een ontvangst in het stadhuis van Lier werden de finalisten in de kijker gezet.
Naast het winnende gerecht van Yves Van Hol werden ook de andere gerechten in de kijker gezet. Johan Vaes viel in de prijzen met twee receptjes varkenswangetjes en balletjes in saus met het Liers Vlaaike, Marleen Dujardin imponeerde met Lierse broodpudding, Winnie Timmermans verraste met het ‘Liers palletje’ in samenwerking met de bewoners van WZC Paradijs, en Hugo Moons kwam met een vegan en suikervrije creatie genaamd ‘Liers Vlaaike Triple L’.
Bavarois met crumble van Liers vlaaike en frambozen coulis
“Ik maak vaak bavarois met speculaas”, legt Yves uit. “Toen stelde mijn dochter voor om het met Lierse Vlaaikes te proberen. Ik verving de speculaas door een crumble van Lierse Vlaaikes en voegde frambozencoulis toe. De balans moest perfect zijn, want de kruiden in het Vlaaike zijn heel intens.” Samen met zijn 5-jarige kleindochter Amélie probeerde ik het recept uit. De eerste reacties waren meteen positief. Het gerecht bleek niet alleen een hit bij de jury, maar ook bij mijn familie. Toen zelfs mijn kleindochter het lekker vond, wist ik dat ik op de goede weg was. Sindsdien heb ik het al meerdere keren moeten klaarmaken voor mijn familie. Het is een groot compliment dat ze er steeds opnieuw naar vragen”, vertelt winnaar Ives Van Hol.
Voor herhaling vatbaar
De Orde van het Liers Vlaaike is vastberaden om ook in de toekomst het Liers Vlaaike levend te houden. “In 2025 plannen we opnieuw een wedstrijd. Er zijn nog een paar trajecten lopende, maar daarover mag ik nog niets verklappen. Maar we blijven eraan werken”, geef Johan, in primeur, nog mee.
Receptenboekje
De recepten die voortkwamen uit de wedstrijd worden in de toekomst gebundeld in een receptenboekje.
(MSL/foto’s MSL-SDW - foto’s gerechten David Tilemans)